Sajoers en soepen
Sajoer is een gekruid groentesoepje waarin een of meerdere groenten zijn verwerkt, dikwijls in combinatie met vlees, tahoe en tempé. Net als bij sambal gorengs mogen de groenten niet helemaal gaar zijn. Meestal wordt er geen bindmiddel aan toegevoegd, met uitzondering van aardappels die men in Indonesië tot de groenten rekent en in enkele gevallen wat laksa (een soort Chinese vermicelli) die doorzichtig blijft.
Sajoer toemis is een niet scherpe sajoer. Het is heel geschikt voor de bereiding van bladgroenten.
Sajoer asem heeft dezelfde kruiden als sajoer toemis, er wordt alleen een stukje asem en wat Javaanse suiker toegevoegd. Ook worden er enkele kemiri's met de kruiden mee gewreven. Kemiri maakt het gerecht minder scherp je kan dan dus meer sambal gebruiken. Als je geen kemiri gebruikt hoef je de kruiden niet fijn te wrijven. Je kan dan de uien, knoflook en laos dan fijn snijden en toevoegen. De kruiden worden dan niet eerst opgebakken, maar direct meegekookt. De hoeveelheid asem voeg je toe naar smaak. Meer asem betekent wel meer Javaanse suiker. In de sajoer asem worden meestal verschillende soorten groenten gebruikt, geen bladgroenten, wel een combinatie van kool en bonen soorten.
Soep behoort tot de Chinese kooktraditie. De Chinese keuken kent zelfs een grote variatie aan soepen, van erg eenvoudige, wat jonge voorjaarsgroenten overgoten met kokend water tot uiterst ingewikkelde en gecompliceerde.
Kiemlo is zo'n soep waar meer dan tien ingrediënten in zijn verwerkt, inclusief lelieblaadjes en muizenoortjes (koeping tikoes = muizenoortjes, een soort gedroogde Chinese champignons).
Bakmie koeah is een voorbeeld van een zeer voedzame soep bereid met mie, Chinese vermicelli. Kiemlo en bakmie koeah verraden nog door hun naam hun Chinese afkomst, maar er zijn ook soepen die alleen door hun kruiden (geen lombok maar gember en vetsin) en door hun wijze van bereiding en servering (de ingrediënten worden afzonderlijk gekookt en de bouillon met de kruiden getrokken en in de kom of op het bord over de overige ingrediënten gegoten) hun Chinese oorsprong verraden. Een voorbeeld van zo'n soep is de soto ajam van Oost-Java.
Maak jouw eigen website met JouwWeb