stollin
Stolln (naar een Duits recept van Karin)
Ingredienten:
Vulling: Deeg:
500 gr, Rozijnen
100 gr. Krenten
100 gr. Sukkade
100 gr. Sinasappel snipper
250 gr. Gemalen Amandelen
2 pakjes Vanillesuiker
6 eetlepel Bruine Rum
12 druppels Amandelolie
1 KG Bloem
2x verse Gist a 42gr.
150gr. Suiker
¼ lt Melk
2 eigeel
400 gr. Boter
1 TL Zout
Poedersuiker
Stap 1:
Rozijnen, Krenten, Sinasappel snipper (kan je kopen op de markt, maar ik rasp meestal de schil van 2 sinasappels), sukkade, amandelen*, vanillesuiker, rum en amandelolie mengen en 6 uur toegedekt laten staan. Ik maar het meestal de avond van te voren en laat het lekker intrekken.
*De amandelen haalde wij altijd uit duitsland maar tegenwoording verkoopt de turkse supermarkt ook gemalen amandelen.
Stap 2:
Meel in grote schaal. In het midden kuil maken, hierin de opgeloste gist (gist van te voren verkruimelen met een beetje (lauwe) melk en een theelepel suiker vloeibaar maken), 1 eetlepel suiker bestrooien, de melk lauw verwarmen en erop gieten, met een klein beetje meel (ongeveer 2 eetlepels) vermengen, ± 50 min. laten rijzen.
Stap 3:
Daarna restant suiker, eigeel, boter (in stukken) toevoegen en met de deeghaken doorwerken, dan met de handen tot een glad deeg verwerken. Toegedekt op een warme plek ± 30 min laten rijzen.
Stap 4:
Het deeg op bebloemde werkplek plat drukken, vruchten mengsel daarop in het deeg drukken en kneden. Nogmaals 30 min. laten rijzen.
Stap 5:
Het deeg kort doorkneden, in tweeen delen en tollen tot een ovale lap van 3 a 4 cm dik, dan opvouwen (de rechterkant tot over het midden, de linkerkant er overheen tot het midden)
Stap 6:
Stol met bakpapier belegde bakplaat leggen ± 15 min. laten staan. Oven op 195graden voorverwarmen, onderin de oven ± 70 tot 90 min bakken
Stap 7:
100 gr. boter verwarmen, met satéprikkers gaatjes in de stolln prikken ½ boter erop smeren, dan ruim poedersuiker erop strooien. Dit herhalen.
Afkoelen, dan in Aluminium folie, minimaal een tot twee weken laten rusten….
Maak jouw eigen website met JouwWeb